sunnuntai 12. elokuuta 2018

Tyytyväinen olotilaan?

Säätilat ovat hellineet pohjoista kansaa oikein urakalla. Lomakelejä ei varmasti kenenkään ole tarvinnut etsiä Kreikasta, Portugalista tai Espanjasta ? Ei vaiskaan, meiltähän on puuttunut ilmastoinnit ja viilentimet. Järviä riittää, mutta kuka nyt aina uidakaan jaksaa? Tiedä, vaikka sitä sinilevää...



Miten tämä nyt näin meneekään? Kohdin ei koskaan. Muistammeko loka-marraskuussa tätä lämmön autuutta, tukalaa - mutta niin ihanaa! Kerrankin voi jättää turhat korsetit kaappiin, syödä jätskiä, sillivoileipiä, juoda huurteisia sekä istuskella varjossa antaen ajan kulua. Lomasäitä on piisannut koko lomakaudelle erittäin tasapuolisesti, eläkeläisille tietenkin jopa ylenpalttisesti. 



"Ei tällaista jaksa"... (no, mitäs teet - kuoletko pois?) 




Hilkkua vaille satavuotiaan omaiseni hoitokodissa lämpötilat kohoavat kolmeenkymmeneen asteeseen huoneissa, olotilassa näytti ukkossateen jälkeen +26 astetta. Ilmastointia tuli  viikkojen helteiden jälkeen huoltomies pällistelemään, mitäpä tuolle nyt tekisi...

Hoitajat kiukuttelivat kun ei voi pitää lakisäteistä taukoa hellesäästä johtuen... eihän noita muoreja voi ilmaankaan jättää... no eipätiei.



Hoitaja pääsee vuoronsa jälkeen pois tästä huonosti lämmitetystä saunasta, vaikka tekisivät sen toisenkin vuoron omansa perään... he pääsevät uimaan, suihkuun tai minne nyt ikinä tahtovatkaan. 
Hoidettavat asiakkaat jäävät sinne "saunanlauteille" edelleen, heillä vuoro on 24/7. Heidän virkistymismahdollisuutensa mahtuvat tulitikkuaskiin. Kerran viikossa heillä on suihkupäivä ja hoitajaa lainatakseni " senkin toteuttaminen alkaa olla tällä väellä mahdotonta"...!  Suihkujen väli on mahdollisesti parikin viikkoa, riippuen mille päiville ne armoitetut viikkosuihkut osuvat.

Samaan aikaan raportoivat omaisille huonosti nukutuista yöunista ja levottomuudesta... eipä ole mielestäni kummoinenkaan ihme. Koettakoot nukkua samalla hikisellä nahalla samoissa viikon aikana hiotuissa lakanoissa, ei taitaisi uni tulla silmään? Onneksi voi antaa unilääkettä.... 





Mitä tekee laitoksen johto? Lisähenkilökuntaa voisi palkata tällaiseen helleaaltoon helpottamaan hoitohenkilökunnan arkea, mutta ennen kaikkea helpottamaan näitten maksavien asiakaittensa elämää. Yksityisesti joku maksaa tästä pitkäkestoisesta saunavuorostaan noin 5000 euroa kuukaudessa. Kunnan tuella maksaa noin kolmanneksen, mutta silti. 

Henkilökuntaa ei siis palkata mihinkään ongelmaan, vaikka toimintakertomus kaupungille toimitettuna antaisikin sellaisen käsityksen. Näitten kuluneitten vuosien aikana sitä ihmettä ei ole ollut, vaikka syitä olisi ollutkin. Palkkamenot ovat suurin meno, joten siitähän säästetään. Sitten säästetään ruuassa, sekin on jo nähty.



"Kärsimyksen määrä on vakio, kohde vaan vaihtelee", näin minua aikoinaan perehdytettiin hoitoalalla johtamisen kuvioihin. Henkilökunta, asiakkaat, kaikki valittavat ja kitisevät, joten tasaista tulee siis olemaan. Osan tästä kyllä kuittaan, mutta en sitä pysty nielemään, että kaikki kurjuus kupataan näistä sataa ikävuottaan hipovista ihmisistä, jotka eivät pysty enää kertomaankaan itse tapahtuneista asioista. Uskonpa vahvasti, että heille vielä kuitenkin tapahtuu kaikenlaisia asioita. Vaikka siihen liittyen kun omainen tekee valituksen jostain näkemästään asiasta...se virtahepo tömistelee täälläkin. 



... suren omaiseni kohtaloa olla "pakkohoidossa", laitospaikkaa ei sallittu vaihtaa toiseen millään perusteella. 
Tällä mennään ja pitänee kait olla tyytyväinen, koska minä en aio ottaa häntä kotihoitoonkaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti