perjantai 6. heinäkuuta 2018

Sinua ja omaistasi kuunnellen

On tapana kysellä elämänkaaritietoja ja muitakin hoitamista helpottavia tietoja hoitolaitosten taholta. 
Minunkin noin satavuotiaani mieltymyksiä on kirjattu virallisesti ja epävirallisesti jo neljän vuoden ajan kyseiseen hoitopaikkaan. Tietoja on kysellyt  omahoitajavartissaan myös ns.omahoitajaksi tituleeraava. 


Alussahan luulin ja otaksuin näistä kyselyistä todellakin olevan hyötynsä omaiseni hoitamiseen liittyvissä kysymyksissä. Mieltymykset ja inhokkiasiat, ne kirjattiin varsin tarkkaan muistiin. 

Mikä sitten meni pieleen? Mistä syystä näitä asioita ei kunnioitettu, ei otettu mitenkään huomioon. Tuli jopa sellainen tunne, että pyristeltiin kuin "vihan vimmalla" vastakkaiseen suuntaan.


Raportointikäytännöt vaihtelevat suuresti eri yksiköissä. Valvonta tai oikeamminkin johtaminen on puutteellista tällaisessa pörssiyhtiössä. Asioita voi johtaa, mutta ihmisten johtaminen on hevon siellä. Johtaminen heijastuu myös arjen toimintaan. Tai toimimattomuuteen. Joskus tulee tunne, että kyse ei niinkään ole hoitolaitoksesta vaan jonkinlaisesta varastosta, jossa säilytetään kunnes parasta ennen päiväys koittaa. 


Nelisen vuotta sitten tähän paikkaan päätyessään omaiseni suihkuun pääsystä keskustelimme. Se kertaviikkoinen ja ainoa suihkutus ei onnistunut iltaan kuten omaiseni oli tottunut. Kerran viikossa tapahtuvana ja tuskin seitsemää minuuttia pidempänä suorituksena ei siis voi toteuttaa iltavuoron aikana. Heitä on kuulemma niin vähän työssä ettei aika riitä pesuihin silloin.

Sen sijaan aamulla pitkään nukkuvaa omaistani hätyytellään sieltä peiton lämpimyydestä suihkuun aamusella ja kun tappeluasteelle menee vastustaminen tulee toinen hoitaja avuksi. Vastahankainen piruparka pestään siis kahden hoitajan toimesta väkisin aamulla. Tähän riittää hoitajaresursseja kyllä ja asiasta kerrotaan hyvinkin kulmat kurtussa. Läpsiikin tämä ikäihminen hoitajiaan, sekin vielä. Onpa rauhoittavaakin kokeiltu.


                          Mutta mitä tapahtuukaan vuonna 2018 kesälomien aikaan!!


Sijaisuuteen hypähtänyt nuori ja innokas hoitaja on ottanut kokeilevan asenteen näihin hoidettaviinsa. Hoksaavaisena hän on pannut merkille mitä voisi tehdä kenenkin kanssa "haasteellisissa tilanteissa" Mikä saattaisi toimiakin jossain ongelmatilanteessa, ilman kummempia vääntöjä. Kuten nyt tämä suihkutus iltavuorossa tällaiselle kapinalliselle vanhukselle, joka ei taivu millään aamuisiin pesuihinsa. Oli kokeillut jo aiemmin ja todennut valitun suihkuajankohdan muuttavan koko vanhuksen olemuksen. Hyvää riitti vielä seuraavaan päiväänkin. Muistijälki tunnelmasta, sanoisin. 


Tämä suihkuunmenoasia on nyt kesätytön toimesta kirjattu "jonnekin järjestelmään" ja hänen mukaansa sen pitäisi nyt sitten toimia jatkossakin. Ainoa mutta asiassa on vielä se, että omahoitaja on lomillaan ja tämän paluu mietityttää. Voi kuulemma puuttua asiaan. Minua kyllä hämmästyttää jo nyt ja saatan puuttua minäkin asiaan - taas kerran.

Martti Lindqvist kirjoitti joskus kirjoissaan hoitajien vallan käytöstä. En muista teosta nimeltä, mutta asiasisällön. Tulipa tässä mieleeni sekin.

Minun omaiseni oli jälleen hyväntuulinen ja iloinen, vaikkakin täysin pihalla maailman asioista tautiinsa liittyen. Söi hyvin ja koetti osallistuakin. Hän oli saanut nukkua aamulla rauhassa ja aamupalakin oli maistunut. Paha mieli kun vei puuronsyöntihalutkin aiemmin. Luulisi tässä nyt näyttöä olevan? 

Mitä nyt tekohampaat jätetty pois koko päivästä kun ei niistä illalla suostu luopumaan niin saa sitten olla ilman hampaitaan koko päivän. Tästäpä sitten seuraava säkeistö...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti