lauantai 15. syyskuuta 2018

"Keittiömestarimme suosittelee"...

Perheeni ruokavastaavana nämä lomareissut ovat minulle vapauttavia tästä ruuanlaiton vaikeimmasta osuudesta - miettiä mitä tänään syötäisiin.

Tulipa tehtyä eräänlainen rengasmatka myöskin makujen maailmaan, varsinainen "saitsinki". 
Itä-Suomi, Koillismaa, Lappi ja Oulunseutu... paluu Kanta-Hämeeseen ja syödäkin ihmisen pitää. Poiketesssa matkan varrella tankkaamassa, pitämässä niitä pieniä taukoja ja  joskus isompiakin, törmää tietyllä huoltoasemaketjulla tällaiseen ihmeeseen.

                                     
   Halleluja! Niin sitä sitten on härkää luultavasti saatavilla, vai oliko se nautaa?? Pikkuisen on etäännytty luonnosta tällaisessa tapauksessa.... onneksi tämän ruokalistoja suunnittelevan ihmisen hommiin ei kuulu lypsyhommat. Saattaisivat yllättyä, molemmat osapuolet!

Minä kyllä maaseudun kasvattina yllätyin tästä näkeemästäni. Onko tämä edes luvallista? Lehmä ja härkä ovat kyllä kaksi eri elukkaa tai ainakin ennen olivat. Näin meitä siis hömpötetään. 

Vielä kun tämä ns. pihvi elikä lastu asetellaan alla olevien perunoiden päälle luodaan illuusio mahtavasta lihamäärästä. 

Näin se lastumaiseksi höylätty lehmänliha muuttuu listalla häräksi. Ihmeitten aika ei ole ohi!
Maku näissä annoksissa on sitä samaa oli sitten Iittalassa, Pulkkilassa tai Rovaniemellä. Mikään ei yllätä. ... paitsi wc:t. 

Ennen vanhaan reissatessa oli tienlaitahuusseja matkailijoiden käytössä.  Yksi toisensa jälkeen poistuivat ja kyllä oli aihettakin. Nyt nämä huoltamoketjujen vessatilat ovat kohta samassa kunnossa kuin nuo entisajan taukopaikat. 

Siivoaminen nurkkia myöten ja yleinen siisti ilme ei jokaiseen paikkaan valitettavasti kuulu. Toki osansa tästä on meidän kulkijoiden tuottamaa päivittäistä sotkua. Lisäksi aina on näitä veijareita, joiden matkustustapoihin kuuluu ottaa vessapaperit ja käsipaperit kaikista mahdollisista paikoista itselleen. Senkin...!

Tällaisen siivottoman vessan nähdessäni mieleeni muljahtelee ajatus siitä missähän kunnossa keittiö on... onko taso samaa luokkaa?




Useilla ruokalistoilla kanaa on saatavilla vaikka missä muodossa. Tämä annos kuvassa on Joensuulaisen ravintolan. Varsin maukas ja nuo bataattiranskikset erinomaisia. Rapeita, kuten kuuluukin. Tämä ruoka oli raatimme nuoriso-osastolaisen....hyvää oli!




Varsinainen herkku! Me vanhat löysimme Toreron listalta paistettua maksaa!!! 
Ihana, hyvä, maukas ja vaikka mitä! Voimme suositella, mikäli maksa maistuu. Taisi olla jopa itse tehtyä kastiketta, eikä sitä litran tölkistä lurautettavaa. 

Yllätyin myös kala-annosten hinnoista. Meillähän syödään arkena todella kallista ruokaa! 
Kalamies pitää huolen meidän kalansaannista, joten lihaa syödään sitten  näillä reissuilla. 

Ruokapaikoissa asiaan kuului aina paikkakuntien lehtien selailu. Vinkkejä siitä mitä voisi mennä katsomaan tai muuta mielenkiintoista löytyy aviiseista jokaiselle. Paikkakuntakohtaisia uutisia, murrejuttuja ...

Tai tällainen Koillismaan sanomissa 12.09.  ollut juttu:



Tyhjentävästi sanottu. Mikäli kissa oli paikallaan koko selonteon lukemisen ajan, tässä olisi oppimisen paikka muille valtuutetuille. Ainahan sitä on sanottu, että julkaistavaa tekstiä olisi hyvä luetuttaa/kuunteluttaa jollakulla toisella. Kissasta ei tosin mainittu silloin mitään.  

Sopisi kokeilla tuota vinkkiä Hämeenlinnan valtuustossakin olevien ...


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti