keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Ruma sana sanotaan niin kuin se on ...


Suomalaiset ovat tutkimuksen mukaan onnellinen kansa. Onnellinen voi olla, mutta tyytymätön ja moniin asioihin,  sananmukaisesti vittuuntunut.



 Keskustelufoorumeilla on luettavissa kirjoituksia kommentteineen laidasta laitaan erilaisista harmittavista hetkistä, vaikkapa kaupan jonoissa seisoskelusta, kassojen toiminnasta, asiakastovereiden ääliömäisyydestä ja tuotteiden hinnoitteluvirheistä. Samaan aikaan vituttaa myös julkisuuden henkilöt, heidän tienaamisensa ja kertojan naapuristossa asustelevat henkilöt perhekuntineen.



Aivan tavallisen arkisen tarinan kertomiseenkin tarvitaan vittu, useimmiten pilkun ja pisteen paikalle. Tarina ei saa pontta eikä syvyyttä ilman sitä. Puhelimeen puhuttaessa julkisilla paikoilla linjan toisessa päässä saattaa olla soittajana kuuleman mukaan ”Vittupää, moro”. Toisinaan tuntuu, ettei asiaan kerrottaessa menisi kauaakaan, kunhan tämän käytössä kuluvan täytesanan suistaisi tarinan ulkopuolelle.

Vittu on kulkenut aikamoisen matkan hameen alta julkisuuteen. Sitä sanaa käytetään hyvin laajalti eri-ikäisten henkilöiden keskuudessa. Jopa lapsilla on tapana lisätä asiansa ponnekaasuksi aikuisten tapaan tämä merkittävä kirjainyhdistelmä.



Muistanpa sisarusrakkautta seuranneena maalla erän pikkuveljen tokaisun hetkellä, jolloin himppua isompi isosisko tempaisi liejua täynnä olleen lippalakin pojan pieneen päähän korvia myöten. Lieju valui hiljalleen poskille lakin reunan alta aiheuttaen odotetun reaktion. Silmät menivät viiruiksi katseen kohdistuessa isoon siskoon. ”Mitä vittua!!!” Ponnekas kolmen ikävuoden tietämillä ollut paitaressu lausui avainsanansa. Tästä se sanasto lähtee sitten laajenemaan. ”Vee ii, kaks teetä ja uu on yhtä kuin pihlajapuu” runoili joku äiti asiasta vähän niin kuin hienostellen, etteivät lapset opi sanaa…

Toinen mielenpäälle jäänyt mielikuvani kertoo nuorehkosta sairaanhoitajasta, johon törmäsin erässä hoitopaikassa. Tämä nainen oli kyykyssä ulko-oven edustalla, vedellen siinä posket lommossa tupakkaansa. Katsoessani ja tervehtiessäni häntä totesi tämä daami, että ”vittu, kun vituttaa”. Vitutti työpaikka, potilaskontakti, aamuvuoroon herääminen, hoitajan palkkaus, työkaverit siinä vuorossa… listaa riitti.  Ei tainnut yksi tupakka riittää kaikkien V-kohtien käsittelyyn? Mahtoi olla mielekäs päivä työkavereille, mutta ennen kaikkea potilaille!



Onko yleensä mukavampi olla vittuuntunut huomionkipeä äkkiväärä kuin positiivinen, tai vaan ihan neutraalin tavallinen?  No, onhan sitä joillakuilla joskus ollut ”vitun kivaakin”.
Sanaa tuskin voi enää poistaa tai edes yrittää korvata muulla. Se on jokseenkin sellaisen sukseen saanut, että poisoppiminen vaatii vielä pidemmän jakson kuin aikoinaan käytön oppiminen.



Silti voisi miettiä asiaa niinkin, että harmitukset tarttuvat henkilöstä toiseen. Onko aivan pakko levittää tämmöistä negatiivisuutta ja manaamiskulttuuria ympärillemme?
On se vaan, lempo soikoon, kummallista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti