perjantai 29. maaliskuuta 2019

Muuttovastarintaliike

Hain yli vuosi sitten äidilleni hoitopaikan vaihtomahdollisuutta hoidossa tapahtuneiden epäkohtien johdosta. Ei onnistunut. Työryhmä oli sitä mieltä, että äitini menee entistä sekavammaksi muutoksesta.Toteenosoittamani epäkohdat eivät painaneet vaakakupissa mitään. Tämä kaikentietävä ryhmä naksautti nuijalla päätöksensä, josta toki olisi saanut jonnekin valittaa ... mutta epäilin, ettei siitä kummempaa muutosta heidän suhteensa tapahtuisi.

Mitkään tosiasiat tapahtuneista kummajaisista eivät siis sytyttäneet raatia toisiin ajatuksiin. Kaupungin edustajaa toki ymmärrän, eihän hän nyt omia tilaamiaan hoitopaikkoja lähde kovin mieluusti ajamaan alas. Joutuisivat myöntämään tehneensä huonon päätöksen ottamalla palveluntuottajaksi tämäkin pörssifirman. 
 Vaadin päästä tapaamaan kaupungin edustajaa sieltä valvontaorganisaation puolelta, pääsinkin. Päätin ottaa tyttäreni mukaan silmiksi ja korviksi, niin paljon kuraa oli jo niskaani tullut matkan varrelta. 

Hoitokodin johtajakin ilmoitti aiemmin minulle, ettei keskustele sähköpostin kautta enää kanssani. Olisi jälleen kerran pitänyt istua hoitoneuvotteluun hänen mielestään. Niitä neuvotteluja kyseisessä talossa olen istunut useita eri asioiden tiimoilta.
Eivät sentään hakeneet lähestymiskieltoa tai vaatineet edunvalvontaani purettavaksi, kuten kävi eräässä toisessa lehdissäkin olleessa tapauksessa. 
Työssä ollessani näiden viiden vuoden aikana järjestelin aikataulujani päästäkseni paikalle, koin vielä silloin hyötyä olevan - ajatuksen tasolla. Pikku hiljaa huomasin, että aina voi puhua. Mikään ei johtanut mihinkään. Pöytäkirjoja tehtiin ja kättä päälle lyötiin. Tilanne muuttui viikossa - kahdessa entiselleen. Äitiä pidettiin ilmeisesti yöaikaan lukkojen takana huoneessaan. Koko huoneen seinänviertä kiersi raapimajälki, joka sopi rollaattoriin. Kehää kiertäen väsymiseen asti ilman valvontaa kolmessa tunnissa yksin ollessaan ehtii kummasti!Kokous siis pidettiin, kunhan valvontayksikön henkilö saatiin ensin paikalle. Oli tyystin unohtanut luvanneensa tavata meidät (monen aikatauluvekslauksen jälkeen!) kyseisenä kellonaikana. Oli kuitenkin varannut meille kokoustilan, joten ainakin ajatusta oli tulla paikalle.

Kokouksen anti siirron mahdollistamiseen jäytää minua vieläkin. Epäoikeudenmukaisuus, jota koen tapahtuneeksi järsii sisintäni aina kun muistan tämän hetken. Minulle lennätettiin (toki itse sen sallin huomatessani, ettei mikään muu auta) hankalan omaisen viitta ylleni. Henkilö, joka itkettää hoitokodin henkilökuntaa vaatimuksillaan, eikä ole mihinkään tyytyväinen. Äitini vielä asuu kahden hengen huoneessakin, vaikkakin maksaa aivan säällisesti pyydetyn hinnan. Syyt vaihtoon olivat siis siinä. Työrauhan julistus henkilökunnalle ja huone jollekin pariskunnalle. 

Missään kohdin ei vaakakupissa painaneet todistetut epäkohdat, ei kaltoinkohdellun vanhuksen olotila, ei mikään. Äiti oli nimenä paperilla, inhimillisyys tipotiessään. 

Salliessani tämän hankalan ihmisen maineen ylleni asetin itseni alttiiksi pienen kaupungin sisäänlämpiävälle ilmapiirille. Mikäli olisin vielä vaikkapa keikkaileva hoitaja, tämä tieto saattaisi olla jopa este työllistymiselleni! 

Kokouksen jälkeen sain kyllä palautetta jopa sähköpostiini asioista, etten niinkään väärässä ole ollut. Ei poistanut tunnelmaa, valitan. 

Nyt on kolme kuukautta mennyt. Äiti ei ole kertaakaan kaatunut. Kynnetkin osataan leikata nykyisessä paikassa. Hän on puhdas ja siistisi puettuna. Eikä häntä nukuteta nurkissa. Hän saa aamupalaa ja viidentoista tunnin ruokatauot ovat historiaa. Olen suunnattoman onnellinen, että äitini viimeiset ajat ovat lämmön ja huolenpidon keskellä. Hänestä huolehditaan, eikä sen sekavampi ole kuin yleensä tuon ikäiset ja kuntoiset deme-potilaat.  

Sen verran vielä, että kun lupa muuttoon tuli maksusitoumuksineen, sain itse kysellä paikat ja järjestää muuttotouhut. Kaupungin taholta ei edes ripausta tukea, missä paikkoja, millainen hoitokoti jne. Lista kourassa piti "arpoa" seuraavaa paikkaa. Onneksi kuulin uudesta avattavasta hoitokodista. Taisi olla helmilöytö. 
Pörssiyhtiössä on osakkeet laskeneet huimasti, kun menivät lupaamaan muutoksia Suomessa oleviin hoitokoteihin täällä paljastuneiden ongelmien suhteen. Siitäs saivat! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti