tiistai 26. marraskuuta 2019

Suomen surkein kuski

Vahvistui kummasti yksi ajatus, joka mielessäni on pyörinyt jo pitkään. Ohjelmaformaatti oli koonnut paikalle henkilöitä, joiden autonajotaito mahtui tulitikkuaskiin. Pelottavaa katsoa, sillä heillä oli olemassa oikein lainvaatimukset täyttävä ajokortti, eikä mitään osaamista.


Ehkä olisi syytä vaihtaa ajopeliä...

Katsoessa sitä sähellystä ei voi kuin ihmetellä. Nimittäin niitä autokouluja, joissa näille onnetoisille on joskus maailmassa ajo-opetusta mukamas annettu! Luulisi, että jonkinlainen kriteerimittari olisi huonoimminkin johdetussa puulaakissa... luulisi siis.



Mäkilähtö, taskuparkki ja peräkärryn kanssa ajelu on hebreaa. Ei oltu opetettukaan kuulemma tämmöisiä juttuja. Mitäs sitten opetettiin, tekisi mieleni kysyä.  

Tulee mieleeni eräs työpaikkani ihminen, joka töistä lähtiessä pyysi aina toisen työkaverin mukaansa siltä varalta, että liikenneympyrässä hän tarvitsi jonkun viittilöimään milloin reitti olisi selvä ajolle... jotta näin. 





Mites sitten minun laitani, kuulen kysyttävän siellä. No, opetus oli silloin aikoinaan hyvin samanmoista. Ikinä, en siis ikinä olisi sillä opetuksella pärjännyt missään. Ajo-opettajani oli sellainen sekunda-elvis, joka huvitteli kilisyttelemällä muniensa kohdalla riippuvaa avain nippua ja puhelemalla levottomia. Ajoharjoittelu kohdentui reittiin, jota inssi tulisi käyttämään. Sitä tahkottiin niiin, että varmasti osattiin. Muuten ei tietoakaan mistään... välillä vieruselvis kyseli, josko saatille pääsisi... ja minä tunsin suurta jännitystä joka tunnin aikana. Kävisiköhän tuo pentele vielä kiinni... pohdin mielessäni. Eipä käynnyt sentään ja aikojen päästä tarkasteltuna hän olikin aika huvittava.Miituu... 



Ajamaan oppii sitten vaan ajamalla, niin sanotaan. Minäpä en ole tuon jälkeen juurikaan ajanut. Enkä aja. Aikoinaan oli vain yksi auto ja sen käyttäjä oli arvottu. Se en ollut minä. Siitä lähti helposti ajamaton kausi ja sen myötä rattiin tarttuminen tuntuu minulle sopimattomalta hommalta.



Kun tämmöisiä autokouluja tuntuu olevan vieläkin, joissa opetuksen taso on mitä on, kannattaako vaatiakaan mitään autokoulua. Käydään kirjekurssilla koko juttu. Ajamallahan sitä oppii?? Vuoden ajanut kuskikin on nyt ollut puolivuotta ilman korttiaan posautellessan hieman ylinopeuksia, eikä tunnu juurikaan asiasta valistuneen. Kaikkinensa autokoulujen anti tuntuu aika heppoiselta. Eikös niitä kukaan tai mikään valvo? Inssiä koeteltu ajaa neljä kertaa... hui helkkari! ... ehkä sekin kertoo, että jotain tarttis tehrä! 



Siihen asti, kunnes joku jonkun ratkaisun keksii, on liikkellä kaikenlaisia torvia, joita ei pitäisi päästää lähellekään liikenteeseen tarkoitettuja ajoneuvoa. No, hupiohjelmahan tämä kaiketi onkin.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti