lauantai 20. lokakuuta 2018

Röyhtäilevät lehmät

Voi sentään, taas on ongelmaa olemassa! Tuollakin pellolla niitä oli niinniin monta ongelmaelukkaa...röyhtäilevät ja pilaavat koko ilmakehän metaaniensa kanssa. Mielenkiintoista on, miten aina joku asia nousee ja siitä kohistaan siellä sun täällä. Samaan aikaan tapahtuu muutakin kiinnostavaa, joka saastuttaa tai turmelee tätäkin enemmän. Kun ei katso eikä kuule, ei ole ongelmaakaan?

Maalla vuosia viettäneenä asiaa miettii monelta kantilta. En ole ollut maajussin morsian (kiitos siitä) enkä omista aariakaan laidunmaata (siitäkin kiitos, vaikka sen jätöksen mieluusti puutarhaani kippaisin), silti voi kantaa huolta tästäkin.

Suomalainen maitopurkki suomalaisella perheellä on jokseenkin oikea juttu. Etenkin, jos sen purkin sisältö tulee läheisiltä maitotiloilta edelleenkin. Näin saamme pidettyä maitotilayrittäjät hengissä ja saamme varmuuden ostamiemme tölkkien sisällöistä. Vuoteen 2020 mennessä häipyy 1100 maitotilaa Suomesta ... se monta uutta työtöntä lisää. Osa toki työllistyy vilja- tai juurikastilana, mutta MAITOtilat katoavat!!

Kaikki maatilat lukumääräisesti puolittuvat 25 vuoden aikana, joten ei ruusuiselta näytä jurtinviljejykään...  ja ne, jotka jatkavat maitotiloilla
joutunevat kasvattamaan karjakokoa kaksinketaiseksi elääkseen omalla työllään. 

Kuulin, että yksi lehmä tuottaa saman verrran metaania kuin auto, jolla on ajettu 10 000 km... no, entäs sitten? 

Olisin niin otettu, jos tuosta lähikaupasta poistuisivat myyntihyllystä ne ulkomaiset maitotuotteet ja sieltä löytyisikin kotimaisia, vaikka tuon naapurin maitotilan myymästä maidosta tehtyä juustoa, jugurttia ja ihan kotimaisen firman maitotölkki. voi pojat! Miten saisin sen kauppiaankin tukemaan tätä ajatusta? Kylällä autottomat ihmiset ovat pakkoraossa, on ostettava täältä kun muuta puotia ei ole kuin kymmenien kilometrien päässä. 

Saastuttamista löytyy muualtakin, mutta aina joku nostetaan haarukan nokkaan. Ihmiset tekevät kaikenlaista hyvänkin nimissä, vaikka toisensa työttömäksi. 
... niin... ja jos oikein muistan opetuksia, eikös lehmä ole enää märehtijä ? Joten nyt kun puhutaan röyhtäilystä, tarkoitetaankin mitä ilmeisimmin märehtimistä, joka kuuluu lehmän ruuansulatukseen. 
Mikäli nyt tätä systeemiä ihminen pystyy muuttamaan jollain konstin olkoon se maailman yksi ihmeistä, vau!

2 kommenttia:

 1. Aina pitää olla jokin saastuttaja, mitä kohtaan hyökätään.
  Koskakohan huomataan, kuinka paljon ihmisistä tulee hiilidioksidia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitäkin asiaa varmasti joku tutkii ja tekee väikkäriään...

   Poista