lauantai 27. lokakuuta 2018

Syökää perunaa, syökää perunaa!

Saattoi olla kiinalaiset, joille kelpaisi uutisoinnin mukaan suomalainen peruna vallan hyvin. Miksi sitten suomalaiset itse välttelevät sitä lautasellaan?Turvottaa kuulemma. Liikaa hiilareita. Hankala valmistaa.(?) En vaan tykkää. Mieluimmin pastaa ja riisiä, kiitos. Aika on ajanut perunasta ohi, kun katsoo ruoka-ohjelmia.

... ja kaikki loput selitykset lisäksi.Omassa perheessäni on aina syöty perunaa. Syömme sitä vuoden ympäri, vaikka emme omista suurta pottuhalmetta. Ostoperunoilla siis menemme sitten kun omat on syöty. 
Perunaa "kammoksuvien" kannattaisi tutkailla muitakin eroja kuin hiilihydraattimäärät. 

Hiilarivertailu Diabetesliiton sivuilla tuki muistiani vallan mallikkaasti. Kananmunan kokoinen peruna (60g) sisälsi 10 HHg, yhden desin (1dl) annos pastaa tahi riisiä 15-20 HHg. Valkosipuli/kermaperunat 1 dl annos 15 HHg. Mitäs näistä tiedoista tuumitte?

Muodikasta on tehdä smoothiejuomia, sinne hurahtava banaani on sitten 20 HHg, tiedoksenne. Mikä sitten tekee perunasta kartettavan, edellisten syiden lisäksi...?

Multaperunat pitää pestä, sitten kuoria... ei löydy vapaaehtoisia näihin hommiin? Perunapussien säilytys vie tilaa... kyllä sitä harmia riittää, kun sellaista hakee. 

Samaan aikaan surkutellaan tilannetta niin opiskelijoilla kuin eläkeläisillä, lapsiperheistä nyt puhumattakaan, ettei tiedä miten rahat riittävät,  tahi mitä minä nyt ruuaksi tekisin. 

Voiko helpompaa olla,  kuin tehdä hyvää keittoa kattilallinen? Makuhan paranee lämmittäessä ja joskus se on kiireen pelastajana mitä parhain! Ruuan voi tehdä ennakkoonkin, eikä niin, että syöjät istuvat haarukat tanassa keittiössä odottamassa... 

Keittoihin saa makua niin monesta vihanneksesta, peruna on mukana saostamassa tahi lisänä. Reseptejä on yhtä monta kuin ruuantekijääkin... jos perunasta nimittäin sapuskaa vääntää. 


Taitaa olla mukavuudenhalusta kyse? Pastapussista on helppo heilauttaa viiden minuutin makaroonit pöytään. Ei maistu hongalle, eikä haavalle... vaan olisiko suuntuntuma kohdillaan nyt?

Ravintoarvoista vielä sen verran, että perunassapa on vitamiinit sun muut hivenaineet mukana. Ei tosin pussiin pakatuissa ranskanperunoissa, niin otaksun. Löytyy B kutosta, C-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, kaliumia.... eikä tässä vielä kaikki!

Kasvaville mukuloillekin maistuu hyvät kotimaiset perunat äidin kastikkeilla sun muilla höystettynä. Kokeilkaapas nyt vaikka viikonloppuna. 

Paistopussissa kypsyy mukavasti perunat, lihat ja vihannekset samassa varsin maukkaaksi annokseksi sillä aikaa kun olette kauppareissuilla tai pihapuuhissanne. Ei kiehu yli, ei pala pohjaan, ei tarvitse hämmentää eikä vahtia (kuin kelloa, noin 2 h.). Tarkempia ruokaohjeita pussin käyttöön annan pyydettäesssä. Siistiä, sanoisi joku. 


Syökää nyt vaan sitä perunaa. Ne turvotusjutut vähän arveluttavat minua. On sellainen olo, että sieltä muusta mättömäärästä löytyy sitä turvottavaa, tahi sitten juomissa olevat lisäaineet. Arkisinkin naukataan viiniä, olutta sun muuta. Kaloreita ja hiilareita niistäkin kertyy - ja saattavat jopa turvottaa, uskokaa minua. Rehellisyyden nimissä, perunaa on turha yksin pulleasta keskivartalosta syyttää. 

... niin, heittäkää ne kammottavat perunankuorimenne roskiin ja ostakaa yksi hyvä kuorimaveitsi ja vaatikaa "Äässiinne" kunnon perunat.  Sen jälkeen homma sujuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti